‘Eine Orgel für Bach’ – Bij de voltooiing van het orgel in de Hamburgse St.-Katharinenkirche

door Cees van der Poel & Henk de Vries | Het ORGEL | Jaargang 110 | (2014) | Nummer 2

 

Cees van der Poel & Henk de Vries ‘Eine Orgel für Bach’ – Bij de voltooiing van het orgel in de Hamburgse St.-Katharinenkirche
Het ORGEL 110 (2014), nr. 2, 24-37 [samenvatting]

:
Het is zeldzaam te noemen in de mondiale orgelcultuur, dat een inmiddels bijna eenenzeventig jaar geleden verloren gegaan groot stadsorgel nagenoeg geheel gereconstrueerd wordt opgeleverd. Een nieuw te bouwen instrument van dit formaat waarbij herplaatsing van historisch pijpwerk uit de zestiende en zeventiende eeuw mogelijk is, is eveneens uitzonderlijk. De geboorte van een nieuw gebouwd renaissance/barok-orgel voor de St.-Katharinen in Hamburg is een feit geworden: op 9 juni 2013 werd het instrument ingewijd. Daarmee werd een project afgesloten dat men in Hamburg de titel ‘Eine Orgel für Bach’ had gegeven. In het artikel worden de orgelgeschiedenis van deze kerk, het gereconstrueerde orgel beschreven. Afgesloten wordt met een klank- en speelindrukken.


Foto: Jaap Huttenga


Foto: Jaap Huttenga


Foto: Jaap Huttenga


Foto: Tjalling Roosjen


Foto: Tjalling Roosjen


Foto: Tjalling Roosjen