De kopie van het Peter Gerritsz-orgel in het Orgelpark

door Auke H. Vlagsma (m.m.v. Cees van der Poel en Sietze de Vries) | Het ORGEL | Jaargang 109 | (2013) | Nummer 2

 

Auke H. Vlagsma (m.m.v. Cees van der Poel en Sietze de Vries) De kopie van het Peter Gerritsz-orgel in het Orgelpark
Het ORGEL 109 (2013), nr. 2, 16-25 [samenvatting]

Het orgel dat Peter Gerritsz in 1479 voor de Nicolaïkerk te Utrecht bouwde, is het oudste bewaard gebleven orgel van Nederland. De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (nu: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) besloot in 2009 een kopie te maken van het orgel. Het bouwen ervan had tot doel kennis te vergaren voor het restaureren en reconstrueren van het origineel, dat – op de balgen en een deel van het pijpwerk na – bewaard is gebleven. Het Orgelpark te Amsterdam ondersteunde het plan tot de bouw van een replica en gaf daartoe opdracht aan Orgelmakerij Reil te Heerde. Het instrument heeft een half jaar in de Nicolaïkerk van Utrecht gestaan, zodat er proeven mee genomen konden worden ten behoeve van de restauratie en reconstructie van het oorspronkelijke orgel. In het voorjaar 2012 is de kopie in het Orgelpark geplaatst. Auke H. Vlagsma geeft een beschrijving van het orgel. Cees van der Poel en Sietze de Vries bezochten het instrument en geven een (klank)impressie van het instrument.

Foto’s: Jan Smelik


Klik op de afbeelding om een grotere versie te bekijken .


Klik op de afbeelding om een grotere versie te bekijken .


Klik op de afbeelding om een grotere versie te bekijken .


Klik op de afbeelding om een grotere versie te bekijken .