Nederlands grootste Ibach-orgel herboren. Het hoofdorgel van de St.-Gertrudiskerk te Bergen op Zoom. Deel 1

door Peter van Dijk (m.m.v. Cor Ardesch) | Het ORGEL | Jaargang 109 | (2013) | Nummer 2

 

Peter van Dijk (m.m.v. Cor Ardesch) Nederlands grootste Ibach-orgel herboren. Het hoofdorgel van de St.-Gertrudiskerk te Bergen op Zoom. Deel 1
Het ORGEL 109 (2013), nr. 2, 4-15 [samenvatting]

In september 2011 werd het Ibach-orgel (1864) in de St.-Gertrudiskerk te Bergen op Zoom na restauratie/reconstructie door Verschueren Orgelbouw (Heythuysen) weer in gebruik genomen. Het orgel was in de loop van zijn geschiedenis zodanig ingrijpend verbouwd dat het oorspronkelijke concept, behalve in het front, nauwelijks meer herkenbaar was. De zeer nauwgezette reconstructie, waarbij Jan Jongepier en Rogér van Dijk als adviseurs betrokken waren, betekent niets anders dan een opzienbarend eerherstel van dit unieke instrument.
In dit eerste deel van het tweedelige artikel wordt een klankimpressie gegeven worden door Cor Ardesch. Vervolgens geeft Peter van Dijk een beschrijving van de geschiedenis van het orgel tot aan de laatste restauratie. Dit wordt ingebed in een globaal overzicht van de ontwikkelingen in de negentiende-eeuwse orgelbouw op het rooms-katholieke erf.

 

Foto’s: Jan Smelik


Klik op de afbeelding om een grotere versie te bekijken .


Klik op de afbeelding om een grotere versie te bekijken .