Het eerste Internationale Orgelconcours Breda

door Kees van Eersel |Het ORGEL |Jaargang 108 |(2012) |Nummer 6

Kees van EerselHet eerste Internationale Orgelconcours Breda
Het ORGEL 108 (2012), nr. 6, 40-43 [samenvatting]

Van donderdag 27 september t/m zaterdag 6 oktober 2012 vond in de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk te Breda het eerste ‘Internationale Orgelconcours Breda’ voor jonge professionele organisten plaats. De voor dit doel opgerichte stichting zette het concours groots op. Uit de aanmeldingen werden elf deelnemers geselecteerd om te strijden voor een plaats in de finale. De deelnemers kwamen uit Engeland, Duitsland, Frankrijk, Rusland, Korea en Nederland.
Tijdens elke ronde dienden de kandidaten een keuze te maken uit Bachwerken: een preludium/ toccata en fuga en één van de grotere koraalbewerkingen, elke ronde in een hogere moeilijkheidsgraad; daarna werd de vertolking van een moderne compositie verlangd. Speciaal voor het concours componeerden Ad Wammes en Naki Hakim beiden een nieuw orgelwerk. Aan de vertolking van beide werken was een prijs verbonden: zowel de Ad Wammes-prijs als de Naki Hakim-prijs ging naar Richard Pinel uit Engeland. De jury, die bij elke ronde anders was samengesteld, riep Richard Pinel uit tot eerste prijs-winnaar. Rien Donkersloot ontving de tweede en Joost de Nooijer de derde prijs.