Zuid-Afrkikaanse orgelmuziek. Een zoektocht naar culturele identiteit

door Gerrit Jordaan | Het ORGEL | Jaargang 108 | (2012) | Nummer 4

 

Gerrit Jordaan Zuid-Afrikaanse orgelmuziek. Een zoektocht naar culturele identiteit
Het ORGEL 108 (2012), nr. 4, 26-37 [samenvatting]

Over het algemeen heeft orgelmuziek uit Afrika tot op heden weinig aandacht gekregen. Zuid-Afrika heeft een aanzienlijk repertoire orgelmuziek voor gebruik in de liturgie en op concerten. Er worden constant nieuwe werken aan dit repertoire toegevoegd. In dit artikel worden opvattingen besproken over het het complexe thema van het zoeken naar culturele identiteit in het Zuid-Afrika van na de apartheid. Ook worden een aantal opvattingen over het belang en de mogelijke ‘verkoopbaarheid’ van dit repertoire besproken. Van zes recente orgelwerken van de Zuid-Afrikaanse componisten Temmingh, Volans, Coulter, Reddy en Ndodana en Grové worden textuur en structuur besproken. Daarmee wordt geprobeerd de uniciteit van het gehele Zuid-Afrikaanse orgelrepertoire te beschrijven.

Gerrit Jordaan is als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de Noordwes Universiteit (NWU) te Potchefstroom (Zuid-Afrika)

 


John Reid Coulter


Surendan Reddy


Kevin Volans