Het Schwalbennest-orgel in de St.-Marien te Lemgo

door Auke H. Vlagsma |Het ORGEL |Jaargang 108 |(2012) |Nummer 3

Auke H. VlagsmaHet Schwalbennest-orgel in de St.-Marien te Lemgo
Het ORGEL 108 (2012), nr. 3, 20-29 [samenvatting]

In de plaats Lemgo in de Duitse landstreek Lippe, een voormalig vorstendom in Westfalen, werd in de St.-Marien omstreeks 1590 een orgel gebouwd door Georg (Jorrien) Slegel II. Het instrument aan het begin van de zeventiende eeuw gerenoveerd door Fritz Scherer.
De orgelbouwfirma Rowan West uit Altenahr voltooide in 2010 de reconstructie van dit orgel, dat voor Nederlanders uitermate interessant is omdat de orgelmaker een Nederlander was, evenals de eerste organist. Ten behoeve van de reconstructie maakte Koos van de Linde uitvoerige studie van het bewaard gebleven werk van Sleegel en Scherer. In het artikel wordt zowel de historie van het instrument als de renovatie uitvoerig belicht.

Onderstaande foto’s: Jaap den Hertog

Onderstaande foto’s: Koos vd Linde


Ventielblokken