Het organiseren van orgelconcerten: een vak apart?

door Olga de Kort-Koulikova | Het ORGEL | Jaargang 108 | (2012) | Nummer 3

 

Olga de Kort-Koulikova Het organiseren van orgelconcerten: een vak apart?
Het ORGEL 108 (2012), nr. 3, 4-11 [samenvatting]

In het tweede deel van haar artikel over het organiseren van orgelconcerten besteedt Olga de Kort-Koulikova aandacht aan de Nederlandse situatie (het eerste deel handelde over het orgelconcertleven in Rusland). Hoe worden de orgelconcerten in Nederland georganiseerd? Met welke vragen en problemen worstelen de orgelstichtingen en -kringen anno 2012? Om antwoorden te formuleren werden concertorganisatoren in Breda en Haarlem geïnterviewd. Tevens zijn in het artikel reacties van orgelcommissies verwerkt die zij gaven op schriftelijk gestelde vragen. Het blijkt dat stichtingen en orgelkringen zich realiseren dat bij een orgelconcert veel meer komt kijken dan alleen de goede wil en een mooi orgel. Organisatoren noemen steeds dezelfde succesfactoren: interessante programmering, gebaseerd op kennis van het eigen orgel, goede publiciteit en een budget dat vele plannen helpt realiseren.
Concertseries hebben toekomst zolang de vraag ‘Hoe organiseer je een orgelconcert zonder subsidie en met een tegenvallende begroting?’ niet alle andere vragen overschaduwt. Het gaat dan om vragen als ‘Waarom en voor wie organiseer ik een concert,’ en ‘Wat moet ik daar als organisator over weten?’