Het Der Aa-Kerk-orgel en zijn invloed op de Amerikaanse orgelbouw

door Bruce Shull | Het ORGEL | Jaargang 108 | (2012) | Nummer 1

 

Bruce Shull Het Der Aa-Kerk-orgel en zijn invloed op de Amerikaanse orgelbouw
Het ORGEL 108 (2012), nr. 1, 26-33 [samenvatting]

Het orgel en de ruimte in de Der Aa-kerk werken buitengewoon goed samen. Deze bijna volmaakte eenheid tussen orgel en gebouw trok de aandacht van Amerikaanse orgelbouwers en van de pionier van de orgelreform, John Brombaugh. Enthousiast prees Brombaugh het orgel na zijn opeenvolgende bezoeken aan Groningen in de late jaren zestig en vroege jaren zeventig. Een generatie orgelbouwers die bij Brombaugh werkte en in de leer was, raakte steeds meer doordrongen van het Der Aa-kerk-orgel, in meerdere betekenissen, als een ideale klank, die uiteraard onlosmakelijk verbonden was met zijn akoestische setting.
Het orgel in de Der Aa-kerk heeft Amerikaanse orgelbouwers ook laten zien hoe om te gaan met orgels die als gevolg van vernieuwingen en restauraties in de loop der tijd veranderd zijn. Elk orgel heeft zijn eigen unieke geschiedenis en het Schnitger-orgel van de Der Aa-kerk is zeer goed gedocumenteerd en de restauratie ervan diepgaand bediscussieerd. Recente en belangrijke restauraties van een aantal vroege, Amerikaanse instrumenten hebben geprofiteerd van de zorgvuldige bestudering van de historie van de instrumenten.

Klik hier om de discussie te beluisteren tijdens het symposium ‘Schnitger now’ op 15 oktober 2011.

Foto’s van de lezing door Bruce Shull: Jan Smelik

Voorbeelden uit het archief van Bruce Shull

Brombaugh Eugene Oregon1976


Taylor & Boody Vincennes Indiana 1981


Taylor & Boody Ferris-University Yyokohama 1989


Fritts Arizona State University 1991


Fritts Pacific Lutheran University 1998


Fritts Notre Dame University 2004