Pablo Bruna, ‘de blinde uit Daroca’

door Tjeerd van der Ploeg Bij de 400ste geboortedag van een Spaans componist-organist. |Het ORGEL |Jaargang 107 |(2011) |Nummer 6

Tjeerd van der PloegPablo Bruna, ‘de blinde uit Daroca’ Bij de 400ste geboortedag van een Spaans componist-organist.
Het ORGEL 107 (2011), nr. 6, xx-xx [samenvatting]

Pablo Bruna werd geboren op 22 juni 1611 in het Spaanse plaatsje Daroca . Toen hij een jaar of vijf was werd hij blind ten gevolge van de pokken. Dit leverde hem later de bijnaam el Ciego de Daroca [de blinde van Daroca] op. Over zijn muzikale opleiding is weinig bekend. Mogelijk studeerde Bruna bij Sebastián Aguilera de Heredia, de belangrijkste Spaanse organist tussen António de Cabezón en Francisco Correa de Arauxo. In het artikel wordt ingegaan op de opvallende compositorische overeenkomst tussen de werken van Bruna en die van Aguilera. Ze behoren beiden onmiskenbaar tot dezelfde Aragonese orgelschool met een duidelijk eigen en herkenbare componeertrant.
In 1628 werd de zestienjarige Pablo organist van de Santa Iglesia Colegial de Santa María la Mayor y de los Corporales (kortweg: La Colegial) te Daroca. Aanvankelijk betrof het een tijdelijke aanstelling die in 1631 definitief werd. Bruna bleef deze functie bekleden tot zijn overlijden in 1679.
Het tweeklaviers-orgel in La Colegial werd in eerste aanleg tussen 1488 en 1498 gebouwd door Pascal Mallén met latere toevoegingen in 1511 door Juan de Córdoba. In 1597 werkte de bekende Spaanse orgelbouwer Guillaume de Lupe aanhet orgel.
In het artikel wordt uitgebreid ingegaan op bronnen en uitgaven van Bruna’s orgeloeuvre. Tevens worden zijn werken vergeleken met die van Aguilera en Correa de Arauxo. De betekenis van Pablo Bruna is uitsluitend gelegen in zijn muziek. Theoretische verhandelingen zoals we die kennen van ondermeer (Hernando) de Cabezón (1541-1602), Tomás de Sancta María (1510-1570), Juan Bermudo (1510-1565) of Correa, liet Bruna niet na.


Daroca Mariakerk