Our cultural heritage sings out! Het Orgelfestival Holland 2011 Alkmaar

door Sietze de Vries | Het ORGEL | Jaargang 107 | (2011) | Nummer 5

 

Sietze de Vries Our cultural heritage sings out! Het Orgelfestival Holland 2011 Alkmaar
Het ORGEL 107 (2011), nr. 5, 38-41 [samenvatting]

De stad Alkmaar heeft een aantal belangrijke historische orgels binnen haar (kerk)muren en weet ze ook uitstekend te promoten. Zo heeft het tweejaarlijkse ‘Orgelfestival Holland’ inmiddels een klinkende internationale reputatie verworven, niet het minst door het orgelconcours dat deel uitmaakt van dit festival. Afgelopen zomer stond dit festival (dat als titel droeg: ‘Our cultural heritage sings out!) in het teken van de 500ste verjaardag van het Van Covelen-orgel. Ter gelegenheid van deze verjaardag was een compositieprijsvraag uitgeschreven, die de finalisten van het concours dienden uit te voeren. De prijsvraag werd gewonnen door Charlotte Marck (1983) uit Frankrijk met haar driedelige werk ‘Jadis et Naguère’. De componiste was één van de drie finalisten, samen met Zwitserse Annette Gfeller (1981) en de Italiaan Manuel Tomadin (1977). Laatstgenoemde won de eerste prijs, terwijl Marck de tweede en Gfeller de derde prijs won.

 

Foto’s Jan Smelik

 


Charlotte Marck


De dertienkoppige jury


Winnaar Manuel Tomadin