Het Friedrich Meyer-orgel in de Utrechtse Josephkerk gerestaureerd

door Cees van der Poel | Het ORGEL | Jaargang 107 | (2011) | Nummer 4

 

Cees van der Poel Het Friedrich Meyer-orgel in de Utrechtse Josephkerk gerestaureerd
Het ORGEL 107 (2011), nr. 4, 36-43 [samenvatting]

Van de negentiende-eeuwse Duitse orgelbouwer Friedrich Meyer zijn slechts twee instrumenten bewaard gebleven. Eén ervan bevindt zich in de St.-Josephkerk te Utrecht. Vorig jaar werd de restauratie van dit orgel voltooid, dat oorspronkelijk gebouwd is voor de Johanniskirche te Barmen (D). De uitheemse afkomst maakt dat het orgel maar tot op zekere hoogte te vergelijken is met negentiende-eeuwse instrumenten van Nederlandse makelij.
In het Joseph-orgel klinkt een vertrouwde wereld. De strijkers zijn van een snijdendheid die we kennen van Witte sr. Het plenum is in zijn brille klassieker dan dat van Nederlandse orgels uit dezelfde tijd, ook van die van Nederlandse orgelmakers van Duitse origine. Het orgel heeft dezelfde karakteristieken als de orgels van de vroegere Wagner en Buchholz, van de laatste vooral de kleinere instrumenten. Ook het grote volume is kenmerkend voor hun werk en dat van Ladegast en Schulze. Het achter geplaatste Pedal met veel houten pijpwerk is voor een Duits orgels geen bijzonderheid.

Foto’s: Cees van der Poel