Amsterdam, Oude Kerk (Puccini-orgel)

Het ORGEL | Jaargang 107 | (2011) | Nummer 2

Amsterdam, Oude Kerk (Puccini-orgel)
[Orgelbouwnieuws uit Het Orgel  2011/02]

 

De Italiaanse orgelmaker Nicola Puccini uit Migliarino Pisano bouwdein opdracht van Matteo Imbruno, organist van de Oude Kerk eeninstrument. Als uitgangspunt gold de zeventiende-eeuwse stijl zoalsdie in Toscane bloeide. Het nieuwe orgel is uitermate geschikt voormuziek van componisten als Frescobaldi, Merulo en Pasquini. Tot nutoe was het klankbeeld voor deze muziek niet of nauwelijks vertegenwoordigdin Nederland. Toonhoogte en stemming van het nieuweorgel zijn dezelfde als die van het transeptorgel van de kerk, beide instrumentenzijn gelijktijdig te gebruiken.
Het Puccini-orgel zal ook de rol van continuo-instrument kunnenvervullen, het staat opgesteld op de vloer van de kerk. Henk Verhoefontwierp de kas die refereert aan Italiaanse voorbeelden en tegelijk wilharmoniëren met de Amsterdamse kerk. De decoratie is getekend engemaakt door Rossana Borghi uit Pisa.
Het instrument klonk voor het eerst in het openbaar tijdens het openingsconcertvan het Internationale Sweelinck Festival op 4 september2010, bespeeld door Gustav Leonhardt, Henk Verhoef en MatteoImbruno.

Dispositie:
Manuaal (CDEFGA–c³)
Principale [8’]
Ottava [4’]
Decimaquinta [2’]
Decimanona [1 1/3’]
Vigesimaseconda [1’]
Flauto in ottava [4’]
Flauto in duodecima [2 2/3’; b/d, deling tussen c¹ en cis¹]
Voce umana [8’]
Rosignuolo (nachtegaal)
Zampogna (doedelzak)
Pedaal, aangehangen (CDEFGABH)
toonhoogte: a¹ = 440 Hz
stemming: middentoonstemming
winddruk: 44 mm Wk

(Cees van der Poel)

Bronnen:
Persbericht;
www.oudekerk.nl 
Mededeling Henk Verhoef