Rumoer rond de restauratie van het Wenthin-orgel te Nieuwolda in 1874 – Door Victor Timmer

Het ORGEL | Jaargang 106 | (2010) | Nummer 6

Maxim Serebrennikov Een orgelwerk van Kirchhoff ontdekt. Gottfried Kirchhoff 325 jaar geleden geboren
Het ORGEL 106 (2010), nr. 6, 4-11 [samenvatting]

 

Naast grote namen als Johann Sebastian Bach en Georg Frideric Handel zijn er veel meer componisten en organisten geweest die een bijdrage hebben geleverd aan de Duitse muziekcultuur uit de Barok. Eén daarvan was Gottfried Kirchhoff (1685-1746). Hij was vanaf 1714 tot aan zijn dood Musikdirector en organist aan de Marktkirche Unser Lieben Frauen in Halle (Saale). Hoewel hij waarschijnlijk een behoorlijk omvangrijk oeuvre gehad moet hebben, zijn er slechts een tiental composities van hem bekend. De afgelopen tijd zijn een paar ontdekt. Soms betreft het een compositie die lange tijd op naam van een andere componist gestaan heeft. Een voorbeeld daarvan is de Preludium en Fuga in c-moll uit het Mylauer Tabulatuurboek (ca. 1725). Deze compositie wordt sinds de ontdekking van dit boek in 1910 aan Johann Pachelbel is toegeschreven. Het fugathema wordt echter geciteerd in het werk “Abhandlung von der Fuge” van Friedrich Wilhelm Marpurg (1718–1795), waar het toegeschreven wordt aan Kirchhoff. Dat Kirchhoff daadwerkelijk de componist van dit werk is, wordt ondersteund door het feit dat het thema in het “L’A.B.C. Musical” (ca. 1734) van Kirchhoff gebruikt wordt. Ook analyse van de stilistische eigenschappen van de compositie leveren zelfstandig argumenten om het werk toe te schrijven aan Kirchhoff.

Via deze link kunt een uitwerking downloaden van de oorspronkelijke notatie waarbij de oorspronkelijke textuur van beide werken – waar mogelijk – vierstemmig gemaakt is.