Jazz Guitar meets Church Organ

door Joep van Leeuwen | Het ORGEL | Jaargang 106 | (2010) | Nummer 5

 

Joep van Leeuwen Jazz Guitar meets Church Organ
Het ORGEL 106 (2010), nr. 5, 4-11 [samenvatting]

Kan men jazz spelen in de bezetting jazzgitaar en pijporgel? Deze vraag staat centraal in het project ´Jazz Guitar meets Church Organ´, dat in 2009 in Maastricht (NL) startte en dat ontwikkeld werd door de auteur van het artikel die als jazzgitarist werkzaam is. Bij het project is de toetsenist Gero Körner uit het Duitse Monschau betrokken.
Om het project te realiseren moesten diverse organisatorisch obstakels uit de weg geruimd worden, waaronder financiële. Ook stuitte men op muzikale problemen. Het bleek bijvoorbeeld dat niet alle gebouwen vanwege hun ruime akoestiek geschikt zijn voor uitvoering van jazzmuziek.
Een belangrijke vraag was uiteraard welk jazzrepertoire gespeeld kan worden. De praktijk wees uit dat bestaand jazzmateriaal eigenlijk niet goed bruikbaar was en dat men eigen muziek moest schrijven en concepten moest ontwikkelen voor improvisatie.


Foto door by Lukasz Cwiklinki: Joep van Leeuwen & Gero Korner in de Cellebroederskapel, 24 Oktober 2009 in het kader van het Maastricht Jazz Festival, Jazz Promenade