Recente nieuwbouworgels – deel 3: Het Verschueren-orgel in het Amsterdamse Orgelpark

door Aart de Kort & Cees van der Poel | Het ORGEL | Jaargang 106 | (2010) | Nummer 3

 

Aart de Kort & Cees van der Poel Recente nieuwbouworgels – deel 3: Het Verschueren-orgel in het Amsterdamse Orgelpark
Het ORGEL 106 (2010), nr. 3, 34-40 [samenvatting]

 

Toen het in 2007 zijn deuren opende, beschikte het Orgelpark te Amsterdam over een Sauer-orgel (1922), een Van Leeuwen-orgel (1954) en een Molzer-orgel uit de vroeg-twintigste eeuw. In 2009 is op één van de twee galerijen waar nog geen instrument stond een groot Frans-symfonisch orgel geplaatst door Verschueren Orgelbouw te Heythuysen. De keuze voor dit type instrument hangt samen met het gegeven dat het Orgelpark veel aandacht besteedt aan laat-negentiende-eeuwse, twintigste-eeuwse en eenentwintigste-eeuwse gecomponeerde orgelmuziek, en aan combinaties met ander instrumenten, dans, film et cetera. Last but not least is er in het Orgelpark veel aandacht voor geïmproviseerde muziek in alle mogelijke stijlen. Het Frans-symfonische orgel heeft een groot aantal improvisatoren en componisten grootgebracht in het verleden en heden.
Men is niet blind uitgegaan van een kopie van een Cavaillé-Coll-orgel, maar men heeft een voorzichtige synthese gezocht tussen ‘het’ stereotiepe Cavaillé-Coll-orgel en elementen uit de neo-klassieke periode, zoals we die aantreffen bij o.a. Mutin en Debierre en die present zijn in de scheppingswereld van componisten als Duruflé, Alain en Messiaen.

 

Foto’s: Aart de Kort


 


 


Expressions front


Deel windvoorziening en pedaal


Pijpen van de Contrebasse 16′


Barker