Recente nieuwbouworgels, deel 2: Het Adema-orgel in Scherpenzeel

door Aart de Kort & Cees van der Poel | Het ORGEL | Jaargang 106 | (2010) | Nummer 2

 

Aart de Kort & Cees van der Poel Recente nieuwbouworgels, deel 2: Het Adema-orgel in Scherpenzeel
Het ORGEL 106 (2010), nr. 2, 30-37 [samenvatting]

 

In de Hervormde Kerk te Scherpenzeel werd in 1822 een orgel geleverd door Johann Caspar Friedrichs (1762-1825). Het onderhoud van dat orgel ging na 1825 over op Friedrichs’ leerling Jan Gabry. Het orgel kwam eind jaren dertig van de twintigste eeuw op een nieuwe galerij tegen de torenmuur te staan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging het Friedrichs-orgel verloren. In 1946 bouwde J. de Koff & Zoon een nieuw instrument, waarbij delen uit het Witte-orgel (1865) van Werkendam gebruikt werden.
Na afronding van werkzaamheden aan het kerkgebouw besloot men – uit ontevredenheid met het bestaande instrument – tot de bouw van een nieuw orgel. De opdracht werd in 2002 gegeven aan Adema’s Kerkorgelbouw te Hillegom. In het nieuwe orgel zijn pijpwerk en andere onderdelen uit het De Koff-orgel hergebruikt. De firma Adema is één van de weinige Nederlandse orgelmakers die terug kan grijpen op een eigen romantische traditie. Dat heeft de firma bij de bouw van het Scherpenzeelse instrument volop gedaan, waarbij de eigen historie niet gekopieerd maar geïnterpreteerd is.
 

Foto’s: Aart de Kort