De onzichtbare organist. De uitreiking van de Sweelinck-Mullerprijs op 7 november 2009

door Peter Ouwerkerk | Het ORGEL | Jaargang 106 | (2010) | Nummer 1

 

Peter Ouwerkerk De onzichtbare organist. De uitreiking van de Sweelinck-Mullerprijs op 7 november 2009
Het ORGEL 106 (2010), nr. 1, 37-41 [samenvatting]

 

De belangrijkste oorzaak voor de impopulariteit van het orgel is de onzichtbaarheid van de organist; tijdens orgelconcerten is contact tussen speler en publiek afwezig. Het visuele aspect dat in de orgelcultuur gemist wordt, zou wel aan bod komen tijdens de uitreiking van de Sweelinck-Mullerprijs 2009 op 7 november 2009 in het Orgelpark de Amsterdam. Voorgaande jaren was deze prijs een oeuvreprijs, dit jaar was het een aanmoedigingsprijs voor jonge, talentvolle organisten. Zij waren uitgenodigd een vernieuwend projectplan in te dienen. Drie van de vijf inzenders, te weten Jacob Lekkerkerker, Kirstin Gramlich en Chiel-Jan van Hofwegen, mochten op 7 november hun project presenteren. Het project van de winnaar, Jacob Lekkerkerker, was nog het meest vernieuwend, ook in die zin dat van de drie finalisten Lekkerkerker het meeste aandacht had voor visuele en fysieke aspecten.

Foto’s Peter Ouwerkerk


Jacob Lekkerkerker


Chiel-Jan van Hofwegen


Kirstin Gramlich