Orgelbouwnieuws: Stevensweert, Protestantse Kerk

Het ORGEL | Jaargang 105 | (2009) | Nummer 9
Stevensweert, Protestantse Kerk
[Orgelbouwnieuws uit NotaBene  2009-09 september]

Foto: Verschueren orgelbouwGravin Charlotte van Hompesch schonk in 1829 een orgel voor het protestantse kerkje in Stevensweert.
De bouwer van het instrument is niet bekend, gedacht wordt aan Franssen uit Horst of Van Dinter uit Maaseik.
De orgelmaker hergebruikte in het instrument een aanzienlijk aantal oudere onderdelen. Zowel de windlade, het wellenbord als het overgrote deel van het pijpwerk dateren hoogstwaarschijnlijk uit de achttiende eeuw.
De Flûte travers is negentiende-eeuws en staat op de plaats van een Nasard, getuige de roosterboringen in de bas en een inscriptie op de pijpstok.
De Flûte 4′ is opmerkelijk eng gemensureerd. Bijzonder is ook de ‘repetitie’ van de tongwerken (viervoets bas en achtvoets discant) en de makelij met schalbekers van blik.
De deling tussen bas en discant ligt tussen c1 en cis1.
In de onderkas is een magazijnbalgje ondergebracht. Oorspronkelijk was deze balg voorzien van twee schepbalgjes. Op een later tijdstip is een schepper vervallen vanwege de aansluiting van een windmachine.
In het kader van oorlogsschade aan het kerkgebouw verwijderde men kort na 1945 het pijpwerk uit het orgel om het op te slaan.
In 1950 volgde herstel van het instrument door de firma Verschueren. Bij die gelegenheidwerd de windlade gereviseerd en de ernstig beschadigde frontpijpen van de middentoren door zinken exemplaren vervangen.
Recentelijk voerde Verschueren opnieuw werkzaamheden uit aan het orgel. Deze omvatten een integrale restauratie van kas en binnenwerk. Enkele ontbrekende porseleinen registerplaatjes zijn in stijl bijgemaakt. De zinken frontpijpen zijn vervangen door nieuwe exemplaren, passend bij het historische pijpwerk. De frontpijpen zijn gefoelied en de labia met bladgoud belegd.
De werkzaamheden vonden plaats onder advies van Rudi van Straten namens de RACM en Jan Jongepier.
De officiële ingebruikneming was op 7 februari 2008.

Dispositie:

Manuaal (C f3)
Prestant 4′
Bourdon 8′
Flûte B/D 4′
Flûte travers D 8′
Doublette 2′
Clairon B 4′
Trompette D 8′
Pedaal (C-f)
aangehangen

toonhoogte: a1 = 450 Hz
winddruk: 78 mm Wk
stemming: D’Alembert &Rousseau (1752/1767)

Bron: Verschueren Orgelbouw,Heythuysen