Recente nieuwbouworgels. Deel 1: Het Van Vulpen-orgel in de Gereformeerde Gemeente te Gouda & het Škrabl-orgel in de Westerkerk te Veenendaal

door Sietze de Vries |Het ORGEL |Jaargang 105 |(2009) |Nummer 6

Sietze de VriesRecente nieuwbouworgels. Deel 1: Het Van Vulpen-orgel in de Gereformeerde Gemeente te Gouda & het Škrabl-orgel in de Westerkerk te Veenendaal
Het ORGEL 105 (2009), nr. 6, 22-32 [samenvatting]

In het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente Gouda, dat in 2008 in gebruik werd genomen, plaatste de orgelbouw Gebr. van Vulpen uit Utrecht een tweeklaviers orgel met 30 registers. Adviseur bij dit project was Henk Kooiker. De orgelkas werd ontworpen door Wim S. Ros, een broer van de architect die het kerkgebouw ontwierp. Het orgel is zeer herkenbaar als Van Vulpen-instrument, waarbij er ten aanzien van de intonatie wat meer vrijheid is genomen.
De Sloveense orgelmaker Škrabl bouwde recent een nieuw tweeklaviers orgel voor de Westerkerk te Veenendaal. Het is het eerste instrument van deze orgelbouwer in een Nederlandse kerk. Het orgel telt 24 registers, waarbij 5 pedaalstemmen transmissies zijn van hoofdwerk-registers. De taak van het begeleiden van de gemeentezangbegeleiding zal het instrument naar behoren kunnen vervullen. Maar in artistiek opzicht voegt het orgel niets toe aan het bestaande Nederlandse orgellandschap.

Veenendaal Foto’s Jan Smelik

Foto’s Gouda