Orgellente in Moskou

door Jan Raas | Het ORGEL | Jaargang 105 | (2009) | Nummer 3

Jan Raas Orgellente in Moskou
Het ORGEL 105 (2009), nr. 3, xx-xx [samenvatting]

 

In de eerste week van februari vond in Moskou de tweede ‘Open All-Russian Competition Young Organist’ plaats, een concours voor jongeren tot negentien jaar. In het artikel wordt een impressie gegeven van dit concours, waarbij het orgelevenement ook vergeleken wordt met de Nederlandse situatie. De Nederlandse rijkdom van veel oude en nieuwe orgels en kerkelijke orgeltraditie ontbreken in Rusland. Maar dat lijkt geen belemmering dat de Russische jeugd in vergelijking met de Nederlandse situatie relatief vaker orgelles neemt. Veel Moskouse muziekscholen zijn gedwongen les te geven op elektronische orgels. En waar in Nederland elektroniums gezien worden als instrumenten die de orgelcultuur bedreigen, blijken ze in Rusland noodzakelijk te zijn om de orgelcultuur te bevorderen.

 

Foto’s: Jan Raas