Orgelmuziek – Het panorama van 1938. (Lezing symposium ‘Pro Organo Pleno’ – 13 juni 2008)

door Hermann J. Busch |Het ORGEL |Jaargang 105 |(2009) |Nummer 3

Hermann J. BuschOrgelmuziek – Het panorama van 1938. (Lezing symposium ‘Pro Organo Pleno’ – 13 juni 2008)
Het ORGEL 105 (2009), nr. 3, 4-11 [samenvatting]

Het artikel bevat de tekst van de lezing die gehouden is op het symposium ‘Pro Organo Pleno’, dat op 13 juni 2008 aan de Vrije Universiteit te Amsterdam plaatsvond ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van Ewald Kooiman. Behalve dat 1938 het geboortejaar van Kooiman was, vonden in dat jaar verscheidene memorabele orgelculturele gebeurtenissen plaats, zoals de bouw van belangrijke orgels (kathedraal Reims) en de publicatie van invloedrijke publicaties (zoals Das Buch von der Orgel van Hans Klotz).
Aan de hand van een aantal orgelcomposities uit verschillende Midden-Europese wordt een beeld geschetst van de orgelmuziek in het jaar 1938. Daarbij wordt in het bijzonder aandacht besteed aan de vraag hoe de componist zijn plaats zag in de muziekgeschiedenis. Aan de orde komen de Psalmen voor Orgel van Cor Kee, de Suite Modale van Flor Peeters, de Monodie van Jehan Alain, de Dorische Toccata van Joseph Ahrens en 30 Spielstücke für Kleinorgel van Hugo Distler en ten slotte Psalm-prelude ‘De Profundis’ van Herbert Howells.