Kind en orgel. Het project Bavoweken in Kesteren

door Fred Unlandt | Het ORGEL | Jaargang 105 | (2009) | Nummer 1

 

Fred Unlandt Kind en orgel. Het project Bavoweken in Kesteren
Het ORGEL 105 (2009), nr. 1, 4-9 [samenvatting]

 

Hoe kun je kinderen enthousiast maken voor het orgel? De jeugd wordt vandaag de dag sterk beïnvloed door de muziekindustrie die op veel manieren aan de kinderen geld wil verdienen.
Er is bovendien een sociaal aspect: kinderen dwingen elkaar mee te doen aan de laatste muziekmode.
Op een middelbare school in het plaatsje Kesteren is afgelopen jaar een project ontworpen dat tot doel had de jeugd voor het orgel te interesseren. Het project was ‘vakoverstijgend’, dat wil zeggen dat niet alleen aan het vak Muziek aandacht werd besteed, maar ook aan andere vakken als Beeldende Vorming.
Het project kreeg de naam ‘Bavoweken’ omdat de Bavo-kerk te Haarlem en het orgel in deze kerk centraal stonden. In het muziekgedeelte van het project nam de orgelcompositie The Organ van Piet Kee een belangrijke plaats in. Kee heeft deze compositie gebaseerd op een schilderij van Pieter Jansz. Saenredam. Dit schilderij werd in het project betrokken bij het onderdeel Beeldende Vorming.
Hoewel er hier en daar scepsis bestond ten aanzien van het project, vooral met betrekking tot het gebruik van een modern orgelwerk als The Organ, bleek het project bij de jeugd aan te slaan.

 

Foto’s:Fred Unlandt