Orgelbouwnieuws: Zuidwolde (Dr.), Het Anker

Het ORGEL | Jaargang 104 | (2008) | Nummer 1
Zuidwolde (Dr.), HetAnker
[Orgelbouwnieuws uit de ORGELkrant 2008-01 Januari]

Foto: G.J. Pottjewijd

Het eerste instrument orgel dat deGereformeerde Kerk (vrijgemaakt) van Zuidwolde bezat, was eensecretaire- orgel van de Amsterdamse (huis)orgelmaker Hendrikus terHart uit 1851. Het orgeltje telde zowel in de bas als in de discantvier stemmen. In 1967 is het gerestaureerd door Hendriksen en Reitsmauit Nunspeet.
In 1984 kocht de gemeente een ander orgel van devrijgemaakt-gereformeerde kerk van Dronten. Het betrof een instrumentmet één klavier en vijf stemmen verdeeld in bas endiscant, dat in 1974 gebouwd was door H.H. Groenewegen uitWijnandsrade. De firma Pels & Van Leeuwen (‘s-Hertogenbosch)verplaatste het orgel naar Zuidwolde. In 1993 verhuisde het instrumentnaar het nieuwe kerkgebouw ‘Het Anker’. Daar deed het tot2006 dienst, waarna het verkocht werd aan een particulier.
In 2005 was namelijk de beslissing genomen opnieuw een ander instrument aan te schaffen.
Bij de Rijssense orgelmaker Ide Boogaard lag een orgel in opslag, datin 1981 was gebouwd voor de Hervormde kerk in Bruchem door Louis J.Kramer uit Boskoop, onder advies van Simon C. Jansen.
De Zuidwoldse gemeente kocht het instrument en orgelmaker RiniWimmenhove uit Hoogeveen maakte een plan voor de plaatsing en begon in2005 met de werkzaamheden.
De middentoren werd tien centimeter hoger gemaakt, de pedaalkas werdverhoogd met negen centimeter en er kwamen nieuwe eiken windladen voorde beide werken en het pedaal. Dit impliceerde ook de bouw van nieuwewellenborden. De registermechaniek is geheel nieuw gemaakt.
Op het Bovenwerk is een deel van het pijpwerk opgeschoven, voor zowelde Fluit 4’ als de Spitsfluit 2’ is een pijp bijgemaakt.
De oude Gemshoorn 8’ van het bovenwerk werd opgeschoven tot Nasard 3’.
De oude Regaal 8’ op hetzelfde werk is vervangen door eenKromhoorn 8’. Met het oog hierop is het bestaande stevelblokaangepast.
De ingebruikneming was op 26 oktober met een bespeling door Jaap Zwart.

Dispositie orgel in Het Anker te Zuidwolde (Dr.)

Hoofdwerk (I, C-g3) Bovenwerk (II, C-g3) Pedaal (C f1)
Prestant 8’ Holpijp 8’ Bourdon 16′
Roerfluit 8’ Gedekt Fluit 4’ Gedekt 8′
Octaaf 4’ Nasard 3’
Octaaf 2’ Spitsfluit 2’
Cornet 3 st. (vanaf g) Kromhoorn 8’
Mixtuur 2-3 st. tremulant (opliggend)

Koppelingen BW + HW; Ped + HW; Ped + BW
toonhoogte: a1= 443 Hz
winddruk: 70 mm wk
stemming: Neidhard I

Bron: Rini Wimmenhove http://www.huisorgelbouw.nl