Dominee J.H. Hulsken en zijn koraalboek

door Henny Wullink | Het ORGEL | Jaargang 104 | (2008) | Nummer 3

 

Henny Wullink Dominee J.H. Hulsken en zijn koraalboek
Het ORGEL 104 (2008), nr. 3, xx-xx [samenvatting]

In de negentiende eeuw was het slecht gesteld met de Nederlandse gemeentezang en de orgelbegeleiding daarvan. J.H. Hulsken (1786-1876), predikant van de Hervormde Kerk te Losser (bij Oldenzaal) en in zijn tijd bekend vanwege zijn organologisch kundigheid, wilde daarin verbetering brengen. Uit correspondentie met zijn zonen Jan en Samuel blijkt dat hij diverse koraalboeken kocht en bestudeerde. In 1839 publiceerde hij een eigen koraalboek met zettingen van de psalmen en gezangen uit de liedbundels van de Hervormde Kerk. Hij maakte deze bundel waarschijnlijk omdat hij de bestaande bundels te moeilijk vond voor organisten op het platteland. Het voorbericht bevat elementair muziektheoretisch onderricht en interessante informatie over Hulskens kerkmuzikale opvattingen. De melodieën zijn voorzien van een baspartij die met behulp van letters genoteerd staat. De te spelen akkoorden worden zijn door middel van cijfers weergegeven.