Twee Smits-orgels: historie en restauratie

door Rogér van Dijk en Cees van der Poel | Het ORGEL | Jaargang 104 | (2008) | Nummer 1

 

Rogér van Dijk en Cees van der Poel Twee Smits-orgels: historie en restauratie
Het ORGEL 104 (2008), nr. 1, xx-xx [samenvatting]

Frans Smits I bouwde in 1842 een orgel met drie klavieren voor de St.-Petruskerk in Boxtel. Het oorspronkelijk geplande vrije pedaal kwam pas in 1955 tot stand. Het instrument is gaaf bewaard gebleven en werd in 2006 gerestaureerd.
Dezelfde bouwer maakte voor de St.-Willibrordus-binnen-de-Veste (De Duif) in Amsterdam een deel van een orgel met drie klavieren en vrij pedaal. Zijn zoon Frans II voltooide het instrument in 1882. In de jaren 1941/42 onderging het orgel wijzigingen die bij de laatste restauratie in 2006 ongedaan zijn gemaakt.

Boxtel, St.-Petruskerk, De DuifFoto’s: Jan Smelik

Amsterdam, De Duif
Foto’s: Jan Smelik