Orgelcultuur gebaat bij archiefonderzoek

door Hans Beek | Het ORGEL | Jaargang 104 | (2008) | Nummer 1

Hans Beek Orgelcultuur gebaat bij archiefonderzoek
Het ORGEL 104 (2008), nr. 1, xx-xx [samenvatting]

 

In Duitsland zijn – in tegenstelling tot Nederland – veel kerkelijke archieven niet bij landelijke archiefdiensten ondergebracht. Evenmin zijn die archieven vaak doorzocht op aanwezigheid van stukken die voor de orgelcultuur relevant zijn. In Duitsland lopen momenteel twee projecten, die aantonen dat dergelijk archiefonderzoek veel relevante en interessante zaken oplevert voor de orgelcultuur: het bekende onderzoek van het Bach-Archiv Leipzig o.l.v. Christopf Wolff en het minder bekende project van Konrad Küster dat zich richt op kerkelijke archieven van de kleinere steden tussen Bremen en Hamburg.