Volgende Buxtehude-jaar in 2037 of 2038 (Gedachten bij een probleem uit het Buxtehude-onderzoek)

door Ibo Ortgies | Het ORGEL | Jaargang 104 | (2008) | Nummer 1

 

Ibo Ortgies Volgende Buxtehude-jaar in 2037 of 2038 (Gedachten bij een probleem uit het Buxtehude-onderzoek)
Het ORGEL 104 (2008), nr. 1, xx-xx [samenvatting]

 

Het leven en werk van Dieterich Buxtehude, overleden in 1707 in Lübeck, werden in 2007 onder de aandacht gebracht. Het volgende Buxtehude-jubileum zou in 2037 plaatsvinden wanneer men uitgaat van de gangbare mening dat in 1637 geboren is. Maar de bronnen zijn zo gebrekkig, dat zelfs de meer juiste aanduiding “circa 1637” niet secuur genoeg is. Zeker is alleen dat Buxtehude vóór 1641 geboren moet zijn. Evenmin is de geboorteplaats van Buxtehude aan te wijzen, alhoewel Helsingborg tegenwoordig favoriet is als het meest waarschijnlijke alternatief. Over de opleiding van Buxehude zijn er zelfs geen aanknopingspunten. Alle pogingen om licht in de duisternis te scheppen, hebben te kampen met het feit dat de gegevens volledig ontoereikend zijn. Het argumenteren op basis van waarschijnlijkheden speelt een grote rol.