Orgelbouwnieuws: Kapelle, huisorgel familie Baan

Het ORGEL | Jaargang 103 | (2007) | Nummer 2
Kapelle, huisorgel familie Baan
[Orgelbouwnieuws uit de ORGELkrant 2007-02 Februari]

Flentrop Orgelbouw (Zaandam) maakte in 2006 een tweeklaviers huisorgel voor de familie Baan in Kapelle. Het instrument werd in december 2006 opgeleverd.
De kas is gemaakt van eiken, de decoraties boven de frontpijpen en de lessenaar zijn uitgevoerd als zaagwerk. Het windladeraam, de roosters, stokken, slepen, fundamentbalk en pulpetenplank zijn van eiken; de ventielen zijn in redwood vervaardigd. De windvoorziening bestaat uit een magazijnbalg met enkele vouw en een ventilator (type Ventus) in een geluiddempende kist, beide opgesteld in de onderkas. De registerknop Calcant bedient de schakelaar van de windmotor.
De staartklavieren zijn gemaakt van naaldhout. De ondertoetsen zijn belegd met grenadile voorzien van siergroefjes, de boventoetsen zijn van palmhout met benen beleg. De grenadilen frontons zijn versierd met een cirkelvormige decoratie. De bakstukken zijn van eiken.
Vanwege de beperkte beschikbare ruimte zijn de walsen uitgevoerd in zwart gelakt staal. Van hetzelfde materiaal zijn ook de registerwalsen gemaakt, de trekkers zijn van eiken en hebben ebben registerknoppen afgewerkt met een wit sierknopje. De registerplaatjes zijn gemaakt van zwart gelakt orgelmetaal met opschriften in bladgoud.
Van de Roerfluit 8 is het groot octaaf uitgevoerd in eiken, de rest in orgelmetaal met een tingehalte van 12%. Dat geldt ook voor de geheel in metaal uitgevoerde registers van het Bovenmanuaal. Alleen de Holpijp 8 van dit klavier is van hout en deelt C-e met de Roerfluit 8.
Van de Prestant 4 zijn C-A van metaal met een hoog tinpercentage, de rest heeft een tingehalte van 30%, evenals de Octaaf 2, Mixtuur en de bekers van de Dulciaan 8 en de Fagot 16. De Dulciaan is geplaatst in een stevelblok en heeft tongen en kelen van messing.
Op het Pedaal zijn de Subbas en de Gedekt van eiken. Het laatste register deelt op de toetsen C-f pijpen met de Subbas. De Fagot heeft messing kelen en tongen en eiken stevels en koppen. De stomme frontpijpen zijn uitgevoerd in 80% tin. De samenstelling van de Mixtuur is als volgt: C 1, 2/3; c 1 1/3, 1; c1 2, 1 1/3; c2 2 2/3, 2.

Dispositie Flentrop-huisorgel familie Baan te Kapelle

Ondermanuaal (C-g3) Bovenmanuaal (C-g3) Pedaal (C-f1)
Roerfluit 8 Holpijp 8 Subbas 16
Prestant 4 Fluit 4 Gedekt 8
Octaaf 2 Nasard 3 Fagot 16
Mixtuur II Woudfluit 2    
Dulciaan 8 Terts 1 3/5    

Koppels
Ondermanuaal + Bovenmanuaal
Pedaal + Ondermanuaal
Pedaal + Bovenmanuaal
Tremulant generaal
Calcant
toonhoogte: a1 = 440 Hz bij 220 C
winddruk: 50 mm wk.
stemming: evenredig zwevend

Bron: Gegevens verstrekt door G.J. Baan uit Kapelle en Flentrop OrgelbouwBV.