Kaat en Tijhuis Orgelmakers – recent werk

door Cees van der Poel en Rogér van Dijk | Het ORGEL | Jaargang 103 | (2007) | Nummer 6

Cees van der Poel en Rogér van Dijk Kaat en Tijhuis Orgelmakers – recent werk
Het ORGEL 103 (2007), nr. 6, xx-xx [samenvatting]

 

De orgelmakers Kaat en Tijhuis hadden beiden een loopbaan bij verschillende orgelbouwers achter de rug toen zij in 1979 gezamenlijk hun eigen bedrijf in Kampen begonnen. In 1993 kwam het atelier onder leiding te staan van de huidige directeur Menno Kaat. Het personeelsbestand onderging veranderingen hetgeen gevolgen op artistiek gebied met zich meebracht. Aan de hand van drie recente werken wordt de huidige koers belicht. In 2005 voltooiden Kaat en zijn medewerkers een tweeklaviers orgel met vrij pedaal voor De Hofstad in Apeldoorn, waarbij gebruik werd gemaakt van pijpwerk van twee oudere instrumenten. De bouw van dit orgel viel samen met het zilveren jubileum van de orgelmakerij. In de Joriskerk in Venlo werd in 2006 het Blank-orgel uit 1966 gecompleteerd en in 2007 nam Kaat en Tijhuis het eigen instrument in de Noorderkerk in Kampen (1982) grondig onder handen.

 


Apeldoorn De Hofstad Foto: Cees van der Poel

Venlo Joriskerk Foto: Cees van der Poel


Venlo Joriskerk Foto: Cees van der Poel


Kampen Noorderkerk Foto: Cees van der Poel