Orgel en wereldmziek – les extrêmes se touchent

door Aart Bergwerff |Het ORGEL |Jaargang 103 |(2007) |Nummer 6
Aart BergwerffOrgel en wereldmuziek – les extrêmes se touchent
Het ORGEL 103 (2007), nr. 6, xx-xx [samenvatting]

 
Wereldmuziek is in Nederland een hot item. Er zijn festivals, concertseries en zelfs een radiozender waar volop aandacht is voor wereldmuziek, jazz, cross-overs en nieuwe muziek.

Daarentegen speelt wereldmuziek in de orgelwereld geen rol. De concertprogrammeringen zijn zeer traditioneel. Wereldmuziek zou een goede mogelijkheid zijn om het orgel een volwaardige plek te geven in de huidige maatschappij. In de lutherse gemeente te Den Haag, die veel nationaliteiten kent, wordt met succes geëxperimenteerd om wereldmuziek en werelddans een vanzelfsprekende plaats te geven in de liturgie. Daar raken twee uitersten, orgel en wereldmuziek, elkaar.