Driekwart eeuw Mense Ruiter Orgelmakers

door Rogér van Dijk & Cees van der Poel |Het ORGEL |Jaargang 103 |(2007) |Nummer 5

Rogér van Dijk & Cees van der PoelDriekwart eeuw Mense Ruiter Orgelmakers
Het ORGEL 103 (2007), nr. 5, 19-33 [samenvatting]

In 2006 vierde de firma Mense Ruiter Orgelmakers b.v. in Zuidwolde (Groningen) haar 75-jarig bestaan.
Eigenzinnig en bevlogen oprichter Mense Ruiter vestigde zijn naam definitief met de bouw van een orgel voor de Haagse Maranathakerk (1952).
In de jaren zestig beleefde het bedrijf een grote bloei.
Vanaf 1975 richtte de nieuwe bedrijfsleiding zich meer en meer op de historische orgelbouw, terwijl eind jaren tachtig het werk van Heinrich Hermann Freytag (1759-1811) als uitgangspunt werd genomen.
Drie recente werken van Mense Ruiter Orgelmakers passeren in dit artikel de revue.
In 2005 bouwde men een nieuw tweeklaviers instrument met twaalf stemmen en zelfstandig pedaal voor de Bethlehemkirche in Meppen (Duitsland). Eveneens in 2005 werd het orgel van de Kandelaarkerk in Groningen (Mense Ruiter, 1963) gewijzigd en overgeplaatst naar het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente in Doetinchem. Dit instrument telt nu 21 stemmen verdeeld over twee klavieren en een vrij pedaal.
In 2007 restaureerde men het orgel van de Hervormde Kerk in Noordwolde (Groningen). Dit instrument werd vermoedelijk in de jaren vijftig van de 17de eeuw gebouwd door Hendrick Huis. In 1802 realiseerde Heinrich Hermann Freytag een nieuw tweeklaviers orgel met zelfstandig pedaal in de bestaande kas met gebruikmaking van een groot deel van het oorspronkelijke pijpwerk. Nicolaas Anthonie Lohmann bracht in 1833 aanzienlijke wijzigingen aan.


Noordwolde Foto’s: Jan Smelik


Doetinchem Foto: Cees van der Poel


Meppen Foto: Cees van der Poel