Orgelbouwnieuws: New York, Queens College

Het ORGEL | Jaargang 102 | (2006) | Nummer 11
New York, Queens College
[Orgelbouwnieuws uit de ORGELkrant 2006-11 November]

Flentrop Orgelbouw heeft van januari tot en met augustus van dit jaar werkzaamheden uitgevoerd aan het Maynard-Walker- Memorial Organ van de Aaron Copland School of Music in New York.
Het instrument werd in 1991 gebouwd door de Bedient Pipe Orgen Company en is geïnspireerd op de Hollandse en Noord- Duitse orgels van rond 1700. Het orgel telt 35 registers, verdeeld over Hoofdwerk, Bovenwerk, Borstwerk en Pedaal.
Flentrop voorzag de van oorsprong ongevoerde slepen van ringen om een minder zware sleepgang te bewerkstelligen. De speeltafel werd overgebracht naar Zaandam waar de toetsen van Hoofdwerk en Bovenwerk werden verlengd en een nieuwe manuaalkoppel werd aangebracht.
De ventielveren van het Bovenwerk zijn vervangen.
Ter versteviging van de labia van de frontpijpen werden deze voorzien van zijbaarden. Verder repareerde men stemschade aan het overige pijpwerk.
Ten slotte werd het orgel gestemd in een achtste kommamiddentoonstemming en vond op basis van een lagere winddruk (85 mm.) een intonatiecorrectie plaats.
Tijdens deze werkzaamheden voorzag Flentrop een ander orgel van de school van een nieuwe windmotor en corrigeerde ook van dit instrument de intonatie. Een en ander vond plaats onder advies van Jan-Piet Knijff, als docent verbonden aan de Aaron Copland School of Music.

Bron: Jan-Piet Knijff