Orgelbouwnieuws: Venlo, Joriskerk

Het ORGEL | Jaargang 102 | (2006) | Nummer 10
Venlo, Joriskerk
[Orgelbouwnieuws uit de ORGELkrant 2006-10 0ktober]

Op 25 juni van dit jaar nam de Protestantse Gemeente van Venlo met een concert door Jan van de Laar haar Blank/Kaat & Tijhuisorgel feestelijk in gebruik. Hiermee werd een bouwgeschiedenis van 40 jaar afgerond.
In 1966 vervaardigde Blank het orgel voor de Venlose Joriskerk, waarbij het Rugwerk loos bleef en op de pedaallade een plaats open; het Hoofdwerk telde zes stemmen. De labiaalpijpen voor het Hoofdwerk en het Pedaal werden gemaakt door de Fa. Stinkens, het enige tongwerk door de fa. Giesecke. De windvoorziening bestond uit een motor in een dempkist achter het orgel, twee kleine balgen in de onderkas (resp. voor HW/Ped en RW) waarvan de bovenbladen werden voorzien van veren. De manualen waren uitgevoerd als balansklavieren met ivoorbeleg op de ondertoetsen en met ebben boventoetsen. De mechaniek van het Hoofdwerk werd voorzien van een tractuurspanner, de manuaalkoppel werd uitgevoerd als balanskoppel.
In 1973 kreeg het Rugwerk twee registers: een Holpijp 8 en een Prestant 4 (binnenpijpwerk gemaakt door Blank), zodat er nog vijf open plaatsen restten op dit werk.
Vanaf 2001 werden er plannen ontwikkeld om het orgel, dat toe was aan een revisie, te completeren.
De firma Kaat & Tijhuis kreeg begin 2005 daarvoor de opdracht.
In overleg met de orgelbouwer, de adviseur Jan van de Laar en de plaatselijke orgelcomissie werd een dispositie opgesteld. Daarbij werd gekeken naar disposities van andere Blank-orgels en naar de (kerk)muzikale eisen van de gemeente. Op het Hoofdwerk werd een Octaaf 2 bijgemaakt en de bestaande Gemshoorn 2 werd omgewerkt tot een Gemshoorn 4.
De samenstelling van de Mixtuur werd enigszins gewijzigd. De roodkoperen Bourdon 16 van Blank (Pedaal) werd omgebouwd tot een Open fluit 8 en het Pedaal kreeg een nieuwe Bourdon 16. Op de lege plaatsen van het Rugwerk werden vijf nieuwe stemmen geplaatst.

Bron: Het Blank/Kaat & Tijhuis orgel in de Joriskerkte Venlo, 2006 (brochure ter gelegenheid van deingebruikneming op 25 juni 2006).

Dispositie:

Hoofdwerk (C-g3)
Prestant 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Gemshoorn 4 (gedeeltelijk nieuw)
Octaaf 2 (nieuw)
Mixtuur 4-5 st.
Dulciaan 8
Rugwerk (C-g3)
Prestant 4
Holpijp 8
Quintadeen 8 (nieuw)
Fluit 4 (nieuw)
Nasard 3 (nieuw)
Woudfluit 2 (nieuw)
Sexquialter 1-2 st. (nieuw)
Pedaal (C-f1)
Bourdon 16 (nieuw)
Open fluit 8 (uit oude Bourdon 16)

Manuaalkoppel
Twee pedaalkoppels
Toonhoogte: a1=440 Hz
Stemming: Neidhardt III