Orgelbouwnieuws: Ede, R.k.-kerk Sint-Antonius van Padua

Het ORGEL | Jaargang 102 | (2006) | Nummer 7
Ede, R.k.-kerk Sint-Antonius van Padua
[Orgelbouwnieuws uit de ORGELkrant 2006-07 juli/augustus]

In de kerk van Sint Antonius van Padua te Ede is begin dit jaar een ‘nieuw’ orgel geplaatst dat op 16 april feestelijk in gebruik genomen werd.
Het instrument is afkomstig uit de voormalige Gereformeerde Kerk van Tzummarum en werd in 1966 gebouwd door de firma B. Pels & Zn. te Alkmaar. Bij oplevering was een aantal registers gereserveerd zodat het instrument in de loop der jaren niet ongewijzigd bleef. Op enig moment werd het tongwerk van het Borstwerk vervangen.
In 1983 voerde de firma Pels & Van Leeuwen een revisie uit waarbij de dispositie werd gewijzigd en gecompleteerd. Ook vond een algehele herintonatie plaats. Op het Hoofdwerk werd het dubbelkoor van de Prestant 8 uitgeschakeld en plaatste men een (nieuwe) Trompet 8. De Woudfluit 2 verhuisde naar het Borstwerk terwijl de daar aanwezige Prestant 2 naar het Hoofdwerk werd overgebracht. Verder wijzigde men op het Borstwerk de Nasard 1 1/3 in een Nasard 2 2/3 en plaatste men een Terts 1 3/5 op de stok van de tot dan toe gereserveerde Scherp. Ten slotte voegde men aan het Pedaal een Fagot 16 toe op de daarvoor gereserveerde plaats.
Nadat duidelijk was dat de Gereformeerde Kerk van Tzummarum aan de eredienst zou worden onttrokken, werd het orgel te koop aangeboden. Uiteindelijk kon het instrument door het kerkbestuur van Ede worden aangekocht ter vervanging van het nooit voltooide elektropneumatische Elbertse-orgel (1953).
De overplaatsing en de daarbij uitgevoerde onderhouds- en herstelwerkzaamheden werden uitgevoerd door Flentrop Orgelbouw. Daarbij is het afgesloten dubbelkoor van de Prestant 8 weer in functie gebracht.
De werkzaamheden werden namens de Katholieke Klokken- en Orgelraad (KKOR) begeleid door Rogér van Dijk.

Dispositie:

Hoofdwerk (Manuaal I, C-g3)

Prestant 8 (dubbel vanaf g), Roerfluit 8, Octaaf 4, Koppelfluit 4, Prestant 2, Mixtuur IV, Trompet 8.

Borstwerk (Manuaal II, C-g3)

Holpijp 8, Speelfluit 4, Nasard 2 2/3, Woudfluit 2, Terts 1 3/5, Trompet-Regaal 8.

Pedaal (C-f1):
Subbas 16, Prestantbas 8, Koraalbas 4, Fagot 16.
 

Koppelingen: Hoofdwerk-Borstwerk, Pedaal-Hoofdwerk, Pedaal-Borstwerk.
Tremulant.