Orgelbouwnieuws: Nieuwkuijk, R.K. Kerk Sint-Johannes Geboorte

Het ORGEL |Jaargang 102 |(2006) |Nummer 5
Nieuwkuijk, R.K. Kerk Sint-Johannes Geboorte
[Orgelbouwnieuws uit de ORGELkrant 2006-05 mei]

Eind vorig jaar voltooide Kaat en Tijhuis Orgelmakers,met assistentie vanuit de parochie, schoonmaak- enherstelwerkzaamheden aan het Verschueren-orgel in de R.K. Kerkvan Sint-Johannes Geboorte te Nieuwkuijk. Het uit 1961 daterendeinstrument is daarbij in principe ongewijzigd gebleven. Wel bleekhet noodzakelijk om de loden conducten wegens verregaandeoxidatie te vernieuwen.
Verder is het slecht functionerende ontlaatsysteem van dewindladen aangepast en zijn de verzakte frontpijpen enTrompetbekers hersteld. Tenslotte is de intonatie nagelopen envooral wat betreft de aanspraak gecorrigeerd op een iets hogerewinddruk.

De dispositie luidt:

Hoofdwerk (II) C-g3Rugwerk (I) C-g3Pedaal C-f1
Prestant8Roerfluit8Subbas16
Bourdon8Prestant4Baarpijp8
Octaaf4Blokfluit4Prestant4
Koppelfluit4Octaaf2
MixtuurIII-IVNasard1 1/3
SesquialterII (vanaf g)ScherpIII-IV
Trompet8Kromhoorn8

Koppelingen (als treden): HW-RP, Ped-HW, Ped-RP,
Calcant.
Winddruk: 64 mm. wk.
Toonhoogte: a1 = 440 Hz.
Temperatuur: evenredig zwevend.