Orgelbouwnieuws: Barneveld, Immanuelkerk

Het ORGEL | Jaargang 102 | (2006) | Nummer 3
Barneveld, Immanuelkerk
[Orgelbouwnieuws uit de ORGELkrant 2006-03 maart]

Op 9 december werd het gerenoveerde en uitgebreide orgel van de Immanuelkerk te Barneveld opnieuw in gebruik genomen. Het instrument werd in eerste aanleg gebouwd door B. Koch (Apeldoorn, die daarbij in hoofdzaak bestaand pijpwerk toepaste. Bij oplevering in 1975 waren slechts drie van
de 13 stemmen nieuw. Het orgel stond opgesteld in de hoek tegenover het liturgisch centrum.
Bij de nu uitgevoerde werkzaamheden is het instrument verplaatst naar de linkerzijde van het liturgisch centrum en over een hoek ten opzichte van de muren van de kerk geplaatst. De van origine blank eiken orgelkast is in lichte tinten geschilderd. De windladen van Hoofdwerk en Nevenwerk zijn elk van een kantsleep voorzien. Voor het Pedaal is een nieuwe lade vervaardigd. De dispositie is gewijzigd en uitgebreid, waarbij het pijpwerk van een aantal door Koch geleverde stemmen (inclusief het front) werd vervangen.

Hoofdwerk Manuaal I, C-g3 Nevenwerk Manuaal II, C-g3 Pedaal (C-d1)
Prestant 8 (nieuw) Holpijp 8 Subbas 16
Roerfluit 8 Viola 8 Gedekt 8 (nieuw)
Octaaf 4 (nieuw) Roerfluit 4 Fagot 16 (nieuw)
Fluit 4 (nieuw) Quint 2 2/3    
Octaaf 2 (nieuw) Gemshoorn 2    
Mixtuur III Terts 1 3/5    
Trompet 8 (nieuw) Hobo 8 (nieuw)    

Koppelingen
Hoofdwerk-Nevenwerk
Pedaal-Hoofdwerk
Pedaal-Nevenwerk

Winddruk: manualen 76 mm wk.; Pedaal 80 mm wk.
Toonhoogte: a1 = 440 Hz.
Temperatuur: evenredig zwevend.

Bron Hendriksen & Reitsma Orgelbouw