Op zoek naar een verdwijnpunt in de Amsterdamse Noorderkerk

door Jacob Lekkerkerker | Het ORGEL | Jaargang 102 | (2006) | Nummer 2

 

Jacob Lekkerkerker Op zoek naar een verdwijnpunt in de Amsterdamse Noorderkerk
Het ORGEL 102 (2006), nr. 2, 25-27 [samenvatting]

 

Schilders pasten in de 17de eeuw dikwijls een soort perspectief toe dat alleen het juiste effect heeft wanneer het vanaf het juiste punt gezien wordt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de gewelfschilderingen van architect en schilder Andrea Pozzo, zoals het interieur van de St.-Ignazio in Rome toont.
Ook in de Noorderkerk in Amsterdam lijkt een dergelijk punt nodig, maar dan voor luisteraars: door de plaatsing van het orgel rond een pilaar hangt het effect van de orgelklank sterk af van de positie van de luisteraar. Opmerkelijk is dat punten waarop álle aspecten van de klank overtuigend zijn, moeilijk te vinden zijn.