Het Knipscheer-orgel in de Noorderkerk te Amsterdam

door Cees van der Poel & Rogér van Dijk |Het ORGEL |Jaargang 102 |(2006) |Nummer 2

Cees van der Poel & Rogér van DijkHet Knipscheer-orgel in de Noorderkerk te Amsterdam
Het ORGEL 102 (2006), nr. 2, 28-33 [samenvatting]

In 2005 restaureerde Flentrop Orgelbouw het Knipscheer-orgel in de Noorderkerk te Amsterdam, gebouwd in 1849. Adviseurs waren Henk Kooiker, en, namens de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, Rudi van Straten en Wim Diepenhorst.
Het orgel is met 28 registers op twee manualen en pedaal het grootste dat Hermanus II Knipscheer ooit bouwde. Het klassiek van opzet.
Na diverse kleine reparaties te hebben uitgevoerd, renoveerde de firma Flaes & Brünjes het instrument in 1878. In 1905 voorzag orgelbouwer Steenkuijl het orgel van een pneumatische toetstractuur. Een eeuw later maakte Flentrop een nieuwe toetsmechaniek.
De aanleg is opmerkelijk: het orgel is rond een pilaar gebouwd.