Orgelbouwnieuws: IJhorst, Hervormde Kerk

Het ORGEL | Jaargang 101 | (2005) |
IJhorst, Hervormde Kerk
[Orgelbouwnieuws uit de ORGELkrant 2005-12 december]

In 1903 leverde orgelmaker J. Proper (Kampen) een nieuw orgelvoor de Hervormde Kerk van IJhorst. Dit éénklaviers instrumentwas voorzien van een aangehangen pedaal (C-d1) en had de volgende dispositie:
Manuaal (C-f3): Bourdon 16, Prestant 8,Roerfluit 8, Holpijp 8, Vox Celeste 8, Octaaf 4, Spitsfluit 4, Octaaf 2,Cornet IV, Trompet B/D 8.
Verder was een mechanisch vrije combinatie systeem aanwezig.
Ongeveer 60 jaar later werden er plannen gemaakt om het orgel te restaureren, maar omstreeks 1970 was het instrument nagenoeg onbespeelbaar geworden. Vanaf het midden va de jaren ’80 werden de eerste stappen gezet om weer een pijporgel in de kerk te krijgen. Uiteindelijk bouwde de firma Kaat en Tijhuis in1988 onder advies van Stef Tuinstra een nieuw instrument in debestaande orgelkast.
De dispositie luidde als volgt:

Hoofdwerk
(Manuaal I, C-f3)
  Bovenwerk
(Manuaal II, C-f3)
  Pedaal
(C-d1, transmissies)
 
Bourdon 16 Fluit douce 8 Bourdon 16′
Prestant 8 Viola di Gamba 8 Prestant 8′
Holpijp 8 Prestant 4 Trompet 8′
Octaaf 4 Gedekte fluit 4    
Quint 3 Woudfluit 2    
Octaaf 2 Cornet III    
Mixtuur III-V Dulciaan 8    
Trompet 8        

Koppeling HW-BW
Koppeling Pedaal-HW
Koppeling Pedaal-BW
Tremulant

Geleidelijk ontstond er binnen de orgelmakerij discussie over het behaalde klankresultaat. Als gevolg daarvan voerde Kaat enTijhuis een algehele herintonatie uit onder advies van Peter van Dijk. Daarbij is het loodbeleg van de kelen van de tongwerkenvervangen door messing en zijn de bekers van de Trompet 8 één plaats naar boven opgeschoven. Verder is ook de winddruk, die in de loop der jaren was verhoogd, teruggebracht tot 72 mm wk.
De kerkelijke ingebruikneming van het orgel vond plaats op 16 oktober. Op 22 oktober vond een presentatie plaats waarbij het orgel werd bespeeld door adviseur Peter van Dijk.

Bron Kaat en Tijhuis Orgelmakers