Orgelbouwnieuws: Wezep, Noorderlichtkerk

Het ORGEL | Jaargang 101 | (2005) | Nummer 7
Wezep, Noorderlichtkerk
[Orgelbouwnieuws uit de ORGELkrant 2005-07/08 juli/augustus]

Op vrijdag 12 november werd de Noorderlichtkerk te Wezep in gebruik genomen. Tegelijkertijd nam men ook het orgel in gebruik. Het instrument is niet nieuw, maar werd in 1969 door de firma J. De Koff & Zn. (Utrecht) gebouwd voor de Hervormde Maranathakerk te Delft. Bij de bouw van het instrument trad Piet van Amstel op als adviseur.
Nadat de Maranathakerk in 2001 aan de eredienst was onttrokken, werd het orgel door Flentrop Orgelbouw gedemonteerd en opgeslagen bij de firma Hendriksen & Reitsma. Laatstgenoemde firma verzorgde de plaatsing van het orgel te Wezep.
In overleg met adviseur Arie Goud werd besloten om het orgel niet alleen schoon te maken en te herstellen, maar ook aan de nieuwe omgeving aan te passen. De kast, uitgevoerd in Oregon-pine, werd in eigen beheer overgeschilderd in een witte kleur.
De oorspronkelijke tremulanten werden vervangen door pneumatische druktremulanten.
Op het Hoofdwerk kreeg de Octaaf 4 in de discant nieuwe pijpen van een wijdere mensuur en voegde men een Cornet III toe. Ook wisselde de Gemshoorn 2 van plaats met de Octaaf 2 van het Rugpositief. Verder werd de Mixtuur milder geïntoneerd en zijn de kelen van de Trompet in de bas opnieuw beleerd.
Op het Rugpositief plaatste men de Gemshoorn 2 van het Hoofdwerk en voegde men een Nasard 3 toe. Verder werd de Scherp milder geïntoneerd. Het Pedaal bleef ongewijzigd, al werden de kelen van de Fagot opnieuw beleerd.

Hoofdwerk
(Manuaal II, C-g3)
  Rugpositief
(Manuaal I, C-g3)
  Pedaal
(C-f1)
 
Prestant 8 Holpijp 8 Subbas 16
Roerfluit 8 Prestant 4 Octaaf 8
Octaaf 4 Roerfluit 4 Octaaf 4
Fluit 4 Nasard 3 Fagot 16
Octaaf 2 Gemshoorn 2    
Mixtuur III-IV Sesquialter II (vanaf f)    
Cornet III Scherp III    
Trompet 8 Dulciaan 8    
Tremulant   Tremulant      

Koppelingen: HW-RP, Ped-HW, Ped-RP
Bron: Hendriksen & Reitsma