De orgels van Kedichem, Heelsum en Apeldoorn

door Rogér van Dijk en Cees van der Poel | Het ORGEL | Jaargang 101 | (2005) | Nummer 6
Rogér van Dijk en Cees van der Poel De orgels van Kedichem, Heelsum en Apeldoorn
Het ORGEL 101 (2005), nr. 6, xx-xx [samenvatting]

Orgelmakerij Gebr. Reil rondde de afgelopen tijd enkele interessante orgelprojecten af: de reconstructie van het Van Rossum-orgel in de Hervormde Kerk in Heelsum (2004), de bouw van een nieuw orgel in de Jachtlaankerk in Apeldoorn (2003) en de reconstructie van het orgel in Kedichem (2003), dat vermoedelijk door Gerstenhauer werd gebouwd. Door hun diversiteit geven deze projecten een accuraat beeld van de huidige ‘factuur’ van de firma Reil.
Het orgel in Kedichem stond te vergaan in Sleen, waar het in 1927 was geplaatst. De oudste delen dateren uit de vroege 18de eeuw; de kast, gemaakt door Gerstenhauer, uit 1794, toen het orgel vanuit Zuidhoorn naar Medemblik verhuisde. Plannen tot restauratie in Sleen liepen spaak en in 1999 kon de kerk van Kedichem het instrument aankopen. Reil reconstrueerde het orgel in de stijl van Gerstenhauer, onder advies van Aart Bergwerff.
Ook het orgel in Heelsum is gered van de ondergang. Het is een instrument van Dirk van Rossum, in 1864 gebouwd voor de Hervormde Kerk in Abcoude. In 1998 werd het aangekocht door de kerk in Heelsum, die het in de daar aanwezig orgelkast van Verweys plaatste. Het werd gerestaureerd onder advies van Jan Jongepier.
Het nieuwe orgel in de Jachtlaankerk in Apeldoorn is zonder adviseur gebouwd. Bij dit instrument valt, net als bij de gereconstrueerde orgels in Heelsum en Kedichem, de nauwkeurige intonatie op, waarbij naar een evenwicht tussen een zekere ruigheid en anderzijds souplesse en poëzie is gestreefd.