De orgelcomposities van Piet J. Groenendijk

door Kees Weggelaar | Het ORGEL | Jaargang 101 | (2005) | Nummer 5

 

Kees Weggelaar De orgelcomposities van Piet J. Groenendijk
Het ORGEL 101 (2005), nr. 5, 14-20 [samenvatting]

Piet J. Groenendijk (1948) studeerde orgel bij Piet van den Kerkhoff en, aan het Rotterdams Conservatorium, Arie J. Keyzer; tevens studeerde hij hier muziektheorie, bij Jan Kleinbussink en Ludwig Otten. Tot 1992 gaf hij concerten. Groenendijk is inmiddels vooral bekend vanwege zijn composities, waarvan dertien voor orgel. Interessante titels zijn Partita über den Namen Reda für Orgel (1974, met verwijzingen naar Messiaen), Partita over psalm 77, in memoriam Hugo Distler (1975, aanmerkelijk conservatiever), Symphony for organ for two to play (1989, in 7 delen, gebaseerd op een 12-toonsreeks), Four meditations for organ (1995, gebaseerd op teksten uit het bijbelboek Prediker; met verwijzingen naar Alain). Groenendijks recentste orgelwerk is Chacony, geïnspireerd op het 12-toonsgebruik in zijn Six short Pieces voor piano. Onlangs verscheen en cd waarop Gottfried Sembdner en Christoph Mehner op het Holtgräve-orgel in de Grote Kerk te Deventer en Jos van der Kooy op het Müller-orgel in de Bavokerk te Haarlem werken van Groenendijk spelen.