Het Tannenberg orgel in Winston-Salem (Amerika)

door Jan-Piet Knijff | Het ORGEL | Jaargang 101 | (2005) | Nummer 3

 

Jan-Piet Knijff Het Tannenberg orgel in Winston-Salem (Amerika)
Het ORGEL 101 (2005), nr. 3, xx-xx [samenvatting]

 

De oudst bekend foto van het instrument in Salem ca. 1860Het onlangs gerestaureerde tweeklaviers Tannenberg-orgel (1799-1800) in Winston-Salem, in de Amerikaanse staat North Carolina, is niet alleen het grootste bewaard gebleven orgel van de ‘eerste Amerikaanse orgelbouwer’, maar ook het oudste tweeklaviers orgel in de VS. Het belang van Tannenbergs orgels reikt tot buiten de grenzen van de Verenigde Staten: Tannenbergs werk toont vele overeenkomsten met dat van Zuid-Duitse orgelbouwers uit de tijd voor die van de familie Silbermann – een traditie die in Europa vrijwel niet meer is gedocumenteerd. Daarom zijn Tannenberg-orgels wellicht de beste orgels voor muziek als die van Pachelbel en andere Zuid-Duitse componisten van de generatie vóór J.S. Bach.
Het orgel in Winston-Salem is in zijn originele staat teruggebracht door de firma Taylor & Boody, nadat het bijna een eeuw lang in opslag had gelegen.