‘We roppen het zootje wel open’

door Jan Veldkamp | Het ORGEL | Jaargang 101 | (2005) | Nummer 2

 

Jan Veldkamp ‘We roppen het zootje wel open’
Het ORGEL 101 (2005), nr. 2, 26-30 [samenvatting]

 

‘We roppen het zootje wel open’, was het antwoord dat orgelbouwer Jan Veldkamp kreeg toen hij eens aanbood de registratiemogelijkheden van een nieuw door zijn firma gebouwd orgel aan de organist uit te leggen. Gebrek aan interesse in hun instrument komt onder organisten veel voor, ondanks het feit dat juist begrip van de klankopbouw van orgels essentieel is voor een overtuigend orgelgebruik. Eenvoudig is dit begrip niet bij te brengen, doordat elke tijd zijn eigen concepten opleverde. Een Van Dam-orgel uit de 19de eeuw klinkt bijvoorbeeld anders dan een Valckx & Van Kouteren-orgel uit de vroege 20ste eeuw, of nieuwe orgels van vandaag. Willen organisten dat deze laatste categorie een toekomst heeft, dan zal hun houding moeten veranderen. Alleen als de orgelwereld het zelf wil, komt het met de orgelcultuur goed.