Het voormalige orgel van de kapel van Kasteel Ter Horst

door Corrie de Kool | Het ORGEL | Jaargang 101 | (2005) | Nummer 2

 

Corrie de Kool Het voormalige orgel van de kapel van Kasteel Ter Horst
Het ORGEL 101 (2005), nr. 2, 14-18 [samenvatting]

 

In één van de bijgebouwen van Kasteel Ter Horst bij Loenen (Veluwe) was van 1792 tot 1849 een schuilkapel. Er stond een orgel met elf registers. In 1849 verhuisde orgelmaker Kuerten het naar de toen nieuwe kerk in Loenen zelf. Het orgel is waarschijnlijk in 1804 door kasteelheer Hacford als tweedehands orgel in Luik gekocht bij Arnold Graindorge. Het is denkbaar dat Graindorge het instrument had gekocht van iemand uit Lyon, die het weer had verworven van de Orde van de Grijze Zusters in Tiers. In 1894 werd het orgel in de kerk te Loenen vervangen door een nieuw instrument van de firma Gebr. Gradussen; daarbij werd geen oud materiaal gebruikt.