Van der Putten-orgels in Bremen en Aurich

door Peter van Dijk | Het ORGEL | Jaargang 101 | (2005) | Nummer 2
Peter van Dijk Van der Putten-orgels in Bremen en Aurich
Het ORGEL 101 (2005), nr. 2, 4-13 [samenvatting]

Foto: Hans FidomOrgelmakerij Van der Putten (Finsterwolde) voltooide in 2002 een nieuw orgel in de Evangelische Kirche in Walle, een stadsdeel van Bremen. Het is gebouwd in 17de-eeuwse stijl, geïnspireerd door het werk van orgelmakers als Stellwagen. Het instrument is middentoons gestemd en heeft subsemitoetsen. In 2003 leverde Van der Putten de reconstructie van het Janssen-orgel (1838) in de Reformierte Kirche in Aurich op.
Het orgel in Walle heeft een overtuigende klank, waarin opvalt dat het prestantenkoor in de discant meer “fluté” is dan bij het Stellwagen-orgel in de Marienkirche in Stralsund. Het toucher is aangenaam en de subsemitoetsen zijn goed bereikbaar, zodat historiserend uitvoeren van oude muziek goed mogelijk is. Ook het front verwijst naar de Noord-Duitse orgelbouwstijl uit de 17de eeuw. Als adviseurs waren Gebhard Kaiser en Harald Vogel bij de bouw betrokken.
In Aurich is een geheel ander concept gerealiseerd. Op basis van het in eenklaviers concept van Janssen ontwikkelde Van der Putten onder advies van Harald Vogel een orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk. De subtiele aanspraakkarakteristiek van het pijpwerk van het orgel maakt zeer veel registercombinaties mogelijk. Het orgel is qua klank en techniek een eenheid die toont dat het orgelmakerskunstambacht in de vroege 19de eeuw in Noord-Duitsland op een hoog niveau stond.
Orgelmakerij Van der Putten laat met deze projecten zien een volwassen bedrijf te zijn geworden dat in diverse stijlen thuis is.