Het geheim van Toulouse-les-Orgues

door Hans Fidom |Het ORGEL |Jaargang 101 |(2005) |Nummer 1

Hans FidomHet geheim van Toulouse-les-Orgues
Het ORGEL 101 (2005), nr. 1, 26-31 [samenvatting]

Het grote orgel in de Cathédrale St. Etienne in Toulouse is in 1612 gebouwd door Antoine Lefébure. Na allerlei verbouwingen, onder meer door Cavaillé-Coll in 1850, In oktober 2004 vond voor de negende keer het internationale orgelfestival Toulouse-les-Orgues plaats. Op het twee weken durende programma stonden ruim zestig activiteiten die elk zeer goed werden bezocht; die in de weekenden waren zelfs uitverkocht. Artistiek directeur Jan Willem Jansen noemt enkele voorwaarden voor dit succes: initiatiefnemer wijlen Xavier Darasse bereidde uitstekende contacten met de plaatselijke overheid voor, zodat de financiering grotendeels probleemloos is; de stad beschikt over schitterende orgels in prachtige kerken; de reclame en de contacten met de pers worden professioneel georganiseerd; Toulouse ligt zuidelijk en kent dus ook in oktober mooi weer, zodat concurreren met andere orgelfestivals in de zomer niet nodig is; de stad is met zijn vele goede restaurants bijzonder gastvrij. Bovendien zijn de orgels niet zo vaak te horen als in Nederland, zodat de aantrekkingskracht van het festival groot is.