Nieuwe Steendam-orgels in Zeeland

door Rogér van Dijk en Cees van der Poel | Het ORGEL | Jaargang 101 | (2005) | Nummer 1

 

Rogér van Dijk en
Cees van der Poel
Nieuwe Steendam-orgels in Zeeland
Het ORGEL 101 (2005), nr. 1, 4-18 [samenvatting]

 

In 2003 werd het nieuwe ‘Adema-orgel’ van de Gereformeerde Gemeente in Terneuzen in gebruik genomen; een jaar later het nieuwe ‘Van Oeckelen-orgel’ in de Gereformeerde Gemeente in Tholen. Beide instrumenten zijn, met gebruikmaking van ouder materiaal, gebouwd door Orgelmakerij Steendam. In Tholen is het Van Oeckelen-orgel dat in 1840 in de Academiekerk in Groningen werd opgeleverd gereconstrueerd; in Terneuzen zijn elementen uit ge-sloopte Adema-orgels samengevoegd in een nieuw, op het concept van Adema gebaseerd instrument. Bij beide projecten was Dirk Bakker adviseur. Het orgel in Tholen is bovendien bijzonder omdat er maar weinig instrumenten uit Van Oeckelens vroege periode bewaard zijn gebleven. De orgels klinken beide overtuigend: de kerken waarin ze staan, zijn groot en hebben een fraaie akoestiek.