Orgelbouwnieuws: Zuilichem, Hervormde Gemeente

Het ORGEL | Jaargang 100 | (2004) | Nummer 4
Zuilichem, Hervormde Gemeente
[Orgelbouwnieuws uit de ORGELkrant 2004/03 april]

Op 23 januari werd het nieuwe orgel in het kerkgebouw van de Hervormde Gemeente te Zuilichem in gebruik genomen. In deze kerk bevond zich sinds 1952 een instrument van de firma Valckx & Van Kouteren (Rotterdam). Vanwege de slechte toestand van dit orgel besloot men uiteindelijk tot de vervanging ervan. In maart 2001 kreeg de firma B.A.G. Orgelmakers (Enschede) de opdracht voor de bouw van een geheel nieuw tweeklaviers mechanisch instrument. Als adviseur trad A.M. van Keulen op.
Het orgel staat in de balustrade; de klaviatuur bevindt zich aan de rechterzijde. Voor de beide manualen is een gecombineerde windlade aanwezig. Het pedaal is vooralsnog aangehangen, maar er is wel ruimte gereserveerd voor de eventuele plaatsing van een Subbas 16. De windvoorziening bestaat uit één spaanbalg. De deling van de Bourdon 16 ligt tussen H en c in verband met het aangehangen pedaal Bij de overige gedeelde stemmen ligt de deling tussen h en c1.

De dispositie: 

Hoofdwerk (Manuaal I, C-f3)
Bourdon B/D 16
Prestant 8
Holpijp 8
Octaaf 4
Nasard B/D 3
Octaaf 2
Trompet B/D 8

Nevenwerk (Manuaal II, C-f3)
Bourdon 8
Viola 8
Fluit douce 4
Fluit 2

Tremulant (gehele werk). Aangehangen pedaal (C-d1). Winddruk: 68 mm wk. Toonhoogte: a1 = 440 Hz bij 19°C. Temperatuur: evenredig zwevend. 
Bron: B.A.G. Orgelmakers