Orgelbouwnieuws: Aalst, Gereformeerde Gemeente

Het ORGEL | Jaargang 100 | (2004) | Nummer 3
Aalst, Gereformeerde Gemeente
[Orgelbouwnieuws uit de ORGELkrant 2004/03 maart]

Foto: Dick den EngelsmanOp 22 januari nam de Gereformeerde Gemeente te Aalst een Engels orgel in gebruik. Op zaterdag 3 april verzorgt Dick den Engelsman om twee uur ’s middags een openbare bespeling; Herman den Hollander zal dan een toelichting geven. Het orgel kan daarna door belangstellenden bespeeld worden. 

Het orgel is in 1876 door Henry Willis vervaardigd voor een kerk in Londen. Het van oorsprong éénmanualige instrument werd in 1914 door Willis uitgebreid met een tweede manuaal in een zwelkast, en overgeplaast naar Frinton-on-Sea. In 1978 werd het orgel gerestaureerd door orgelbouwer Bishop uit Ipswich.
In 2003 hebben de orgelmakers A. Nijsse & zoon het instrument geheel gereviseerd en overgeplaatst naar Aalst. De werkzaamheden werden vanuit de Orgelbouw Advies Commissie (OAC) van de VOGG begeleid door Herman den Hollander en Dick den Engelsman.
Het orgel is mechanisch. Het houten pijpwerk is van grenen. In samenspraak met de adviseurs werd een nieuwe orgelkast ontworpen. Een aantal gemeenteleden heeft de nieuwe orgelkast met balustrade vervaardigd. Daarbij maakten zij gebruik van nog bestaande orgelkast-delen van Willis. Het geheel werd ‘Engels rood’ geschilderd. 
De handpomp installatie werd hersteld en het orgel werd uitgebreid met een Sesqualtra, gedeeld in Bass en Treble, in de stijl van Willis.

Dispositie:

Great organ
Open Diapason 8
Claribel Flute 8
Principal 4
Fifteenth 2
Sesqualtra III Bass/Treble
Swell organ
Lieblich Gedackt 8
Viola di Gamba 8
Gemshorn 4
Mixture II
Cornopean 8
Pedal
Bourdon 16

3 gebruikelijke pedaal- en manuaalkoppels
Tremulant

Bron: Theo Legemaat